Wat is collageen?

Collageen is een eiwit – maar het wordt beschouwd als een onvolledig eiwit omdat het tryptofaan mist, een van de negen essentiële aminozuren.

Toch werkt collageen op vele krachtige manieren in ons lichaam. Collageen is het meest overvloedige eiwit in het lichaam. Het is de bouwsteen van botten, pezen, ligamenten, huid, haar en nagels. Collageen komt van het Griekse woord lijm omdat dat in wezen is wat het doet. Collageen vormt ons bindweefsel en werkt als een lijm die alles bij elkaar houdt.

Herinner je je de Jell-O vormpjes die je moeder altijd maakte voor de feestdagen? (Of ik herinner me die gelatinecreaties uit mijn jeugd.) Dat was collageen dat de vloeistof met fruitsmaak omvormde tot een lepelbaar dessert. Je realiseerde je toen misschien niet dat de gelatine in de doos werd gemaakt door botten te koken.

De eerste aanwijzing voor wat de huidige collageentrend is geworden, was de promotie van gelatinecapsules voor sterke nagels. Die kun je nog steeds kopen, maar nu draait het allemaal om collageen – meestal verkocht als poedervormige collageenpeptiden en collageenhydrolysaten – en de beweringen gaan veel verder dan alleen nagels.

Als je op Amazon naar collageen zoekt, vind je meer dan 7.000 resultaten. Collageenproducten zijn niet alleen meer online en in de winkelrekken te vinden, ze liggen ook in de schappen van schoonheidszaken als Ulta en Sephora. Aangeprezen als schoonheidssupplementen beloven ze schoonheid van binnenuit te stimuleren – ze zouden de elasticiteit en stevigheid van de huid verbeteren en haar, huid en nagels voeden.

Zelfs Bobbi Brown heeft haar beroemde make-uplijn uitgebreid met schoonheidssupplementen met collageen, en Gwyneth Paltrow verkoopt collageen-superpoeders om door drankjes te roeren voor een stralende huid.

Wat zegt het onderzoek?

Voor de huid

Het is waar dat naarmate we ouder worden, ons lichaam op natuurlijke wijze de productie van collageen begint te verminderen. We kunnen het collageen dat we verliezen niet zo snel vervangen als het wordt afgebroken. De meest zichtbare tekenen van de afname van collageen in ons lichaam zijn fijne lijntjes, rimpels en een slappe huid.

Maar zal het consumeren van meer collageen daadwerkelijk helpen? Er is enig bewijs dat collageensuppletie gunstig zou kunnen zijn, maar veel van de studies zijn klein en worden gedeeltelijk gefinancierd door de collageensupplementenindustrie.

Leestip: https://niche4health.com/wat-doet-collageen-met-je-lichaam/

Uit een Duits onderzoek uit 2014 bleek dat vrouwen tussen de 35 en 55 jaar die acht weken lang dagelijks 2,5 of 5 gram van een collageenpoeder opgelost in water innamen, een aanzienlijke verbetering van de huidelasticiteit ondervonden. Een door de industrie gefinancierde studie uit het Verenigd Koninkrijk, gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Interventions in Aging, toonde aan dat vrouwen die 60 dagen lang dagelijks 50 ml van een vloeibaar collageensupplement innamen, een merkbare vermindering van de droogheid en rimpels van de huid ondervonden en een aanzienlijke toename van de stevigheid van de huid na 12 weken in vergelijking met degenen die een placebo innamen.

Leestip: https://niche4health.com/wat-doet-collageen-voor-je-huid/

Een 2019 review van acht studies met 805 patiënten concludeerde: “Voorlopige resultaten zijn veelbelovend voor het gebruik op korte en lange termijn van orale collageensupplementen voor wondgenezing en huidveroudering. Orale collageen supplementen verhogen ook de elasticiteit, hydratatie en dermale collageendichtheid van de huid.”

Voor gewrichten

Voordat schoonheid zo groot werd, werd collageen gepromoot voor de gezondheid van de gewrichten. Collageen is immers een belangrijk bestanddeel van ons bindweefsel.

Een studie uitgevoerd in Penn State betrof 147 mannelijke en vrouwelijke atleten. De helft van hen nam een vloeibare formule die 10 gram collageenhydrolysaat bevatte, en de andere helft nam een vloeibaar placebo. Na 24 weken had de collageengroep minder gewrichtspijn in rust en bij het lopen, staan, tillen en dragen van voorwerpen, vergeleken met de controlegroep.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *