Veilig zonnen: drie belangrijke tips

Iedereen wil wel een mooi kleurtje krijgen in de zomer, maar niemand wil pijnlijk verbranden of de huid zelfs blijvend beschadigen door in de zon te gaan liggen. Wil jij lekker in het zonnetje liggen om een mooi kleurtje te krijgen, maar wil je niet verbranden of je lichaam op een andere manier schade aanbrengen? Gebruik dan de drie tips in dit artikel om veilig te zonnen.

Tip 1: bouw het zonnen geleidelijk op

Al verbrand je nooit: het is niet verstandig om meteen drie uur lang in de zon te gaan liggen. Ieder jaar moet je het zonnen weer rustig opbouwen, wat betekent dat je eerst een half uurtje in de zon ligt en daarna langzaam de tijd van het zonnen opbouwt. Ga je binnenkort op vakantie (bijvoorbeeld een goedkope reis naar Curaçao) en heb je nog geen zon gezien? Ga dan een paar keer onder de zonnebank (kort en licht!), zodat je lichaam al wat kan wennen aan de zon.

Tip 2: zon niet tussen 11:00 uur en 15:00 uur

De zon is het sterkst tussen 11:00 uur en 15:00 uur. Ga je in deze periode zonnen, dan word je sneller bruin. Dit is natuurlijk een groot voordeel, maar dit betekent wel dat je ook sneller kunt verbranden en je lichaam gemakkelijker beschadigt door even in de zon te gaan liggen. Ga liever in de schaduw liggen in deze periode. In de schaduw kun je ook bruin worden, maar verbrand je tenminste niet.

Tip 3: gebruik altijd zonnebrand

Ook als je in de schaduw gaat zitten, is het belangrijk om zonnebrand op te smeren en je lichaam op deze manier te beschermen. Smeer je lichaam het liefst in met factor 30 en je gezicht en hals met factor 50, aangezien deze huid dunner is en dus gevoeliger is voor verbranding. Vergeet niet regelmatig nieuwe zonnebrand aan te brengen, want door zwemmen, zweten of wrijving met textiel kan de zonnebrand snel van je lichaam af gaan.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *