Veel getouwtrek rond prijzen van medicijnen

Een belangrijke kwestie in de formatie van het nieuwe kabinet is het gedoe dat is ontstaan rondom medicijnen. Met name de discussie over de kosten van medicijnen laait hoog op. De overheid is aan het onderhandelen over het terugdringen van de hoge prijzen van sommige gezondheidsmiddelen. Aan de andere kant stellen veel fabrikanten juist dat de prijzen niet het probleem zijn. Zij denken dat er op andere wijze op de kosten voor zorg bespaard moet worden om tot een juiste verdeling te komen. Deze discussie tussen beide partijen levert ondertussen al veel getouwtrek op.

Actie bij de overheid
Het is voor velen onduidelijk wat nu precies de manier is waarop prijzen van medicijnen moeten worden ingeschat. In het verleden heeft de Nederlandse overheid ook al eens actie ondernomen om de prijzen niet te ver op te laten lopen. Dit is belangrijk omdat sommige middelen dermate duur dreigden te worden dat patiënten ze niet meer konden bekostigen. Ook in de huidige situatie is hier enige angst voor. Het is dus niet ondenkbaar dat de lijst van medicijnen waarover momenteel onderhandeld wordt nog verder al uitbreiden. Opvallend is daarbij wel dat de fabrikanten hier een ander idee bij hebben.

Niet de prijs, maar het budget
De ontwikkelaars van de medicijnen zijn van mening dat de prijs van medicijnen onterecht wordt aangevoerd als het grote probleem. Zij denken namelijk dat de manier waarop het budget nu verdeeld wordt een grote bijdrage levert aan het probleem van een aantal patiënten. Omdat de middelen simpelweg verkeerd verdeeld worden komen zij niet aan voldoende geld om de medicijnen te kunnen bekostigen. Zij zien dan ook liever dat door de overheid eerst naar dit probleem gekeken wordt. Volgens hen is hier namelijk de echte oplossing te vinden die aan alle onzekerheid een einde zal maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *