Twee keer zo lang leven: het komt eraan!

Door de snelle ontwikkeling die de medische zorg doormaakt is het ineens niet langer ondenkbaar dat meer en meer mensen de grens van honderd jaar gaan passeren. Het is zelfs zo dat er al gedacht wordt aan mogelijkheden om de honderdvijftig jaar te halen. Dit is onder andere te danken aan een flinke reeks aan mogelijkheden die op korte termijn beschikbaar komen of die in de afgelopen tijd al mogelijk zijn geworden. Vooral op het gebied van ouder worden zullen veel baanbrekende dingen gaan gebeuren voorspellen experts al enige tijd. Dit gaat bijvoorbeeld veel verder dan betere medicijnen of betere operatietechnieken.

Een pil tegen ouder worden

Betere medicatie is dan misschien niet direct aan de orde, maar andere medicatie is dat des te meer. Zo heeft een groep onderzoekers bijvoorbeeld ervoor gekozen om ouder worden voortaan als een ziekte te zien. Waar tot op heden altijd ouder worden als onderdeel van de menselijke ontwikkeling werd gezien, zoeken zij daarom nu juist naar manieren om dit te bestrijden. Zo moet het straks mogelijk worden om medicijnen te slikken die het verouderingsproces tegengaan. Alleen al door het vinden van deze middelen kan de levensverwachting flink worden opgeschroefd. Het is zelfs al realistisch te noemen met de wetenschap die reeds beschikbaar is.

Andere problemen

De keerzijde van de hogere levensverwachting is overigens ook al bekend. Hoe ouder mensen kunnen worden, hoe groter de kans is dat zich andere problemen gaan voordoen. Dit is immers gedurende de gehele evolutie aan de orde geweest. Steeds kwamen nieuwe ziektes op die onder andere te maken hadden met het feit dat mensen ouder werden. Zo kwam er bijvoorbeeld bevolkingsgroei tot stand maar kwamen ook defecten aan het menselijk lichaam aan het licht die bij een kortere levensduur simpelweg niet opspeelden. Dit is ook de verwachting wanneer meer en meer mensen vijftig tot tachtig jaar ouder worden dan nu het geval is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *