Overgewicht bij kinderen aanpakken

Steeds meer kinderen kampen met overgewicht. De vraag is alleen hoe komt dit toch? Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn.

Het kan zijn dat kinderen te weinig bewegen, maar het kan ook zijn dat ze niet gezond eten, vaak te vet eten. Vaak werken beide ouders fulltime, zijn laat thuis, geen zin meer om eten te koken en dan wordt er een kant en klare maaltijd opgewarmd of er wordt een bezoekje gebracht aan de snackbar. Eens in de zoveel tijd is dat leuk en kan dat best, maar wanneer dit een vaste routine gaat worden, dan kan dit slechte gevolgen hebben voor de lichamelijke ontwikkeling van de kinderen. Kinderen worden dikker, het lichaam moet meer vetten met zich mee dragen, ballast voor de botten en spieren. Er wordt wel het een en ander gedaan aan voorlichting, maar helaas nog niet voldoende want nog steeds hebben veel kinderen te maken met overgewicht.

Kinderen meer laten bewegen

Beweging is voor kinderen erg belangrijk. Op de basisschool zou er meer aandacht moeten zijn voor beweging. Daar is de laatste tijd veel over gesproken en een aantal scholen is daarmee al gestart. Maar ook kunnen kinderen na school beter buiten spelen in plaats van alleen maar gamen. Stilzitten en eten, dan worden vetten opgeslagen. Wanneer kinderen gezond eten en meer bewegen zal het lichaam er op reageren. Kinderen zullen zich daardoor fitter voelen, gaan meer bewegen en hierdoor kunnen ze ook een betere conditie opbouwen. Je mag dus wel een keer snacken, maar houd het beperkt en zorg dat je als ouder het goede voorbeeld geeft aan je kind. Voldoende groenten en fruit, gezonde maaltijden op tafel zetten en samen de tijd nemen om te eten. Daardoor wordt eten een gezellige bezigheid waar je met zijn allen naar uit kijkt iedere dag weer.

Volwassenen

Ook voor volwassenen is het zaak om op een gezond gewicht te blijven. Bij overgewicht (zowel bij volwassenen als kinderen) is het belangrijk om niet zomaar gewicht te verliezen, maar een goed stappenplan te volgen om gezond af te vallen en op een gezonde manier dat gewicht vast te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *