Ouders praten kinderen ziek

De afgelopen dagen is het een veelbesproken item in het nieuws, ouders die hun kinderen ziek praten. Vaak gaat het over moeders die zelf aandacht willen.

Het zou samen kunnen gaan met psychiatrische problemen. Deze ouders zouden een persoonlijkheidsstoornis kunnen hebben zoals borderline, maar ze kunnen ook verslaafd zijn. Vaak hebben de moeders (ouders) veel medische kennis. Daardoor weten ze ook veel over ziekteverschijnselen en kennen zij de medische termen. Als zij hun zin niet krijgen of ze krijgen niet de aandacht die zij willen, dan doen ze er vaak een schepje bovenop. Er wordt iets anders bij verzonnen wat een kind heeft waardoor ze wel aandacht krijgen.

Gevolgen voor kinderen

Voor kinderen kan dat grote gevolgen hebben. Ze missen veel op school, ze worden ziek gepraat waardoor kinderen misschien ook wel echt ziek worden en zich zieker voelen. Kinderen krijgen hierdoor extra aandacht van de moeder, mogen lekker thuis blijven, op de bank liggen, tv kijken of op schoot zitten. Als dit van jongs af aan wordt gedaan, dan weten de kinderen niet beter en groeien ze er als het ware mee op. Wanneer het de omgeving niet opvalt, kan dit ervoor zorgen dat de kinderen in de ontwikkeling worden belemmerd en teveel worden beschermd.

Onderzoek

Wanneer er een vermoeden is dat een kind niet ziek is, maar wel ziek wordt gepraat of thuis wordt gehouden, is het verstandig om instanties daarvoor in te schakelen die hier onderzoek naar kunnen doen. Vaak zorgen de ouders ervoor dat de kinderen het medische traject in moeten met diverse klachten of zelfs geopereerd worden, als er niets aan de hand is. Dit komt helaas regelmatig voor en het is belangrijk dat daar aandacht aan wordt geschonken en op tijd wordt gesignaleerd, ook op scholen en door de omgeving. Kinderen moeten hiervoor beschermd worden en de ouders moeten daarvoor behandeld worden/in therapie. Zij hebben een probleem en niet de kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *