Operatie door robot? Wij zeggen: ja!

Robots nemen tegenwoordig steeds meer taken over van mensen. Dat geldt al jaren voor eenvoudige herhalende handelingen in een fabriek, maar tegenwoordig worden robots tevens steeds meer ingezet voor meer ingewikkelde taken. Wat vinden we hiervan?

Onderzoek

Uit onderzoek is gebleken dat we er wel iets in zien om ons te laten opereren door een robot. PwC vroeg aan 11.000 mensen in 12 verschillende landen of ze dit zouden doen, en meer dan de helft vond dit een goed idee. Ook in Nederland zijn er steeds meer mensen die dit een goed idee vinden. 39 Procent vind het een slecht idee als een robot de operatie op zich neemt.

Angst

De angst van mensen bij deze verandering schuilt hem vooral in het menselijke aspect dat verloren zal gaan. Verwacht wordt, dat er een persoonlijke benadering verloren gaat en dat vertrouwen ook minder wordt.

Opkomend

Opmerkelijk is ook dat de reacties op robots in de gezondheidszorg positiever zijn in opkomende economieën dan in de meer gevestigde Westerse economieën. Volgens Sander Visser van PwC is dit te verklaren doordat in de opkomende economieën de gezondheidszorg meer in ontwikkeling is. Hierdoor is er meer flexibiliteit in de zorg.

Kleine operaties

Overigens is de bereidwilligheid om zich door een robot te laten te opereren onder Nederlanders vooral aanwezig als het kleinere operaties betreft. Mocht de operatie meer ingrijpend zijn, dan daalt het aantal Nederlanders dat bereid is om plaats te nemen op de operatietafel tot 40 procent.

Gebeurt toch

Bereidwillig of niet, het gaat toch gebeuren. Onder andere een steeds verder toenemende krapte op de arbeidsmarkt zal eraan bijdragen dat er meer robots zullen worden ingezet. Uiteindelijk zullen dus ook de tegenstanders eraan moeten geloven.

Gevaren

Dat kunstmatige intelligentie nog niet altijd vlekkeloos ingezet kan worden, is op andere gebieden al meer dan eens bewezen. Zo waren er recent nog berichten van problemen met het gebruik van de automatische piloot in de elektrische auto’s van Tesla. Die liet het afweten met een crash tot gevolg. Voor medische robots zal echter gewacht worden met de inzet tot deze helemaal veilig zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *