Onderzoek: Nederlanders controleren te weinig op huidkanker

Uit grootschalig onderzoek van Stichting Melanoom is gebleken dat bijna 65 procent van de Nederlanders de huid niet voldoende controleert op verdachte plekjes. Ruim een vijfde van de respondenten van het onderzoek heeft bovendien geen idee waar op te letten bij het controleren van de huid op huidkanker.

Melanoomkanker: een veelvoorkomende en agressieve vorm van kanker

Ieder jaar krijgen maar liefst 6000 mensen te horen dat zij melanoomkanker hebben. Melanoomkanker is de meest agressieve en dodelijke vorm van huidkanker, die helaas vrij veel voorkomt in vergelijking met mildere vormen van huidkanker. In een vroeg stadium kan een melanoom nog goed genezen, maar als patiënten te laat zijn kan de vorm van kanker erg gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn.

Bescherm jezelf met een regelmatige zelfcheck van de huid

Maar liefst 99 procent van de mensen die melanoomkanker krijgen, overleeft de ziekte door vroege detectie. Opvallend is dat drie op de tien Nederlanders in de doelgroep hun huid nooit op verdachte plekjes controleert, juist terwijl regelmatige zelfcheck van de huid zo belangrijk is.

Dermatologen adviseren om de huid minimaal eens per kwartaal te checken op verdachte plekjes. Dit kun je zelf doen, maar je kunt ook naar de dermatoloog gaan om je huid te laten controleren. Weet je niet goed waar je op moet letten bij het controleren van de huid? Dan kun je voorbeelden van melanoomkanker opzoeken via het internet en deze plaatjes in je achterhoofd houden als je naar je eigen moedervlekken gaat kijken. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat moedervlekken geen scherpe of onduidelijke randjes hebben. Ze moeten goed rond of goed ovaal zijn en geen kleurverschillen of vormverschillen hebben. Bij twijfel wordt aangeraden om altijd naar de dokter te gaan, zodat de huisarts kan controleren of de moedervlek gezond is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *