Multivitamines: wat is wel en niet waar?

Maar liefst 25% van de Nederlanders slikt iedere dag een multivitamine, onder het mom van gezond bezig zijn, de dagelijkse voeding aanvullen en de weerstand te verbeteren. Ze staan bekend als multivitamines, multimineralen, multi’s, of simpelweg vitaminen, en zijn in verschillende vormen verkrijgbaar. Denk aan tabletten, capsules, kauwtabletten, vloeibare substanties en poeders.

De vraag is alleen of deze pillen wel of niet doen wat er op de verpakking staat. Check de onderstaande fabels en feiten als je wilt weten wat je wel en niet van multivitamines kan verwachten.

 1. Alle vitamines zitten in een multivitamine
  Om te beginnen een feit: multivitamines bevatten alle 13 vitamines. Daarnaast zijn ze opgebouwd uit een groot deel van de mineralen (tenminste 16) die ook in groente en fruit zitten. Volgens het Vitamine Informatie Bureau is het slim om een multivitamine te nemen met 100 tot 300% van de Aanbevolen Dagelijkse hoeveelheid (ADH)
 2. Multivitamines verbeteren je humeur
  Verschillende onderzoeken wijzen uit dat multivitaminesupplementen het geheugen bij ouderen verbeteren. Aangezien er vaak een verband is gevonden tussen een slechte gemoedstoestand en tekorten aan voedingsstoffen, is het niet geheel verrassend dat multivitamines volgens sommige studies ook het humeur verbeteren en zelfs depressieve symptomen verminderen. Toch is dit moeilijk als feit te bestempelen: andere studies vonden geen verandering in gemoedstoestand.
 3. Multivitamines verbeteren ooggezondheid
  Er is enig bewijs voor het feit dat multivitamines het risico op de veelvoorkomende ziekte staar kunnen verminderen. Het innemen van vitamines en mineralen blijkt volgens sommige studies de leeftijdsgerelateerde maculadegeneratie (nummer een oorzaak van blindheid) te doen afnemen. Toch is er geen bewijs voor het feit de ziekte zich hierdoor helemaal niet meer ontwikkelt.
 4. Je moet alleen multivitamines slikken als je je ziek voelt
  Dit is een fabel: als je vitamines pas inneemt als je ziek bent, is dit eigenlijk al te laat. Het is belangrijk om de hoeveelheid vitamines op een stabiel niveau in je lichaam te houden. Ook is het niet zo dat je multivitamines alleen in de winter nodig hebt – dit geldt alleen voor vitamine D. Van alle andere vitamines heb je het hele jaar door dezelfde hoeveelheid nodig.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *