Medicijnen nemen voordat je ziek wordt

Het nemen van medicijnen associëren we met het bestrijden van ziekte. We nemen ze als we ziek zijn en hopen daarmee de symptomen of de oorzaak te bestrijden. Het is echter ook goed mogelijk om de middelen juist voordat je ziek wordt te nemen. Dit worden ook wel preventieve medicijnen genoemd. Er zijn allerlei goede redenen aan te wijzen waarom je dit zou moten doen. Het kan de kwaliteit van je leven sterk verbeteren.

Op reis gaan
Misschien wel de meest aangevoerde reden om preventief medicijnen te slikken of spuiten is het maken van een reis. Vooral wanneer de reis naar wat verdere oorden gaat. Omdat op deze plekken vaak allerlei ziektes heersen die in Nederland niet aan de orde zijn is het noodzakelijk om je hier vooraf tegen te laten behandelen. Zo kan je dus preventief zorgen dat jij de ziekte niet oploopt. Denk aan inentingen als je naar Azië gaat bijvoorbeeld. Denk anderzijds ook aan pillen tegen reisziekte.

Chronisch ziek zijn
Ook een chronische kwaal kan een reden zijn om medicijnen te nemen voordat er iets aan de hand is. In dit geval gaat het dan vaak om middelen die symptomen bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die migraine hebben. Wanneer zij een aanval voelen aankomen, dan kunnen zij weleens vooraf het één en ander innemen om te voorkomen dat ze zwaarder worden getroffen dan nodig is. Er zijn verschillende chronische aandoeningen waarbij preventief gebruik heel normaal is.

Tegen bijwerkingen
Een andere vorm van preventief medicijngebruik heeft te maken met de bijwerkingen die medicijnen kunnen hebben. Stel dat je bijvoorbeeld een zware behandeling moet ondergaan, dan is de kans groot dat niet alleen de aandoening die je hebt bestreden wordt. Ook je lichaam als geheel zal een flinke klap krijgen. Omdat dit inmiddels behoorlijk bekend is, wordt vaak preventief een aantal medicijnen voorgeschreven om dit enigszins op te kunnen vangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *