Hoofdpijn, misselijk en een suf gevoel? Misschien heb je een zonnesteek

In de zon zitten is heerlijk, maar er zitten zeker risico’s aan verbonden. Zo kun je niet alleen verbranden als je in de zon zit, maar kun je ook een zonnesteek krijgen als je te lang in de zon blijft zitten of liggen. Heb jij last van hoofdpijn, ben je misselijk en voel je je suf en slap? Dan is de kans groot dat je een zonnesteek hebt. Op deze pagina lees je meer over de oorzaak en de symptomen van een zonnesteek.

De oorzaak van een zonnesteek

Als je een zonnesteek hebt, is je lichaam niet meer in staat om goed af te koelen. Hierdoor loopt de temperatuur in het lichaam op, waardoor je met specifieke klachten te maken krijgt. Vooral als je te lang in de zon hebt gezeten met je hoofd en/of nek, raakt het lichaam oververhit en kun je een zonnesteek krijgen. Omdat het te warm is in het lichaam, verlies je veel vocht en zouten. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht, omdat je door de ontbrekende zouten en het tekort aan vocht nog minder goed af kan koelen.

De symptomen van een zonnesteek

Heb je een milde vorm van een zonnesteek, dan krijg je te maken met een verhoogde temperatuur (hoger dan 38 graden Celsius), misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid door zon en/of hitte. Verder kun je spierpijn ontwikkelen, heb je een rode en warme huid, moet je meer zweten en heb je een verhoogde hartslag. Je voelt je slap en suf en als je in de spiegel kijkt, zie je dat de pupillen verwijd zijn. Wil je medicijnen hiertegen nemen, zoals codeïne of diazepam? Raadpleeg dan eerst je huisarts.

Begin je je verward te voelen, krijg je koorts en heb je zelfs last van epileptische aanvallen, dan heb je te maken met een ernstige zonnesteek. In dit geval wordt aangeraden om naar de dokter te gaan, simpelweg omdat een ernstige zonnesteek erg gevaarlijk en zelfs dodelijk kan zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *