Hoe onschuldig is paracetamol eigenlijk?

Bij ieder pijntje wat de kop op komt steken zijn miljoenen Nederlanders geneigd om een pilletje te slikken; denk aan paracetamol, ibuprofen, naproxen en diclofenac. Al heeft paracetamol nog steeds een onschuldige reputatie, zijn er meer dan genoeg nare bijwerkingen. Lees hieronder meer over de gevaren en bijwerkingen van paracetamol.

Overgevoeligheid

In sommige gevallen is er sprake van overgevoeligheid. Je kunt dan last krijgen van huiduitslag, galbulten, een opgezwollen tong en een opgezette keel.

Lever en nierbeschadiging op de lange termijn

Als je al jaren gebruik maakt van paracetamol, kun je op latere leeftijd last krijgen van lever of nierbeschadiging. Voeg hier overmatig gebruik van alcohol aan toe en je krijgt een gevaarlijke cocktail. De symptomen waar je dan mee te maken krijgt zijn: een gele verkleuring van het oogwit of de huid, aanhoudende keelpijn, moeite bij het plassen en vermoeidheid.

Het gevaar van een overdosis

Omdat paracetamols zo onschuldig lijken, ligt het gevaar op de loer om er per ongeluk te veel van te nemen. Bij een overdosis kan de lever blijvend beschadigd raken. Bij kinderen gebeurt dit al als ze een keer de maximale dagdosering innemen. Bij volwassenen spreek je van een overdosis als in een keer meer dan 8 gram (16 tabletten van 500 mg) is ingenomen.

Verslaving

Als je vaak veelvuldig gebruik maakt van paracetamol, kun je last krijgen van hoofdpijn (een van de bijwerkingen). Je kan onder zulke omstandigheden in een vicieuze cirkel terechtkomen, omdat je dan weer een paracetamol tegen de pijn neemt. Dit kan op den duur tot verslaving leiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *