Een zwangerschapstest afnemen: drie tips voor betrouwbaar resultaat

Neem je een zwangerschapstest af, dan wil je uiteraard dat de test een betrouwbaar resultaat geeft. De zwangerschapstests die in Nederland verkocht worden zijn stuk voor stuk 99 procent betrouwbaar, maar dit betekent dat je nog altijd 1 procent kans hebt op een onbetrouwbaar resultaat. Wil jij ervoor zorgen dat je niet bij de groep van 1 procent met een onbetrouwbaar resultaat gaat horen na het afnemen van jouw test? Lees dan in dit artikel welke tips je kunt raadplegen bij het afnemen van de zwangerschapstest, zodat het resultaat van de test extra betrouwbaar is.  

Tip 1: doe de test op het juiste moment

De reguliere zwangerschapstest werkt het beste als je een tot enkele dagen overtijd bent. Dit betekent dat je de test het beste af kunt nemen als je al ongesteld had moeten worden, maar het nog altijd niet geworden bent. Neem je de test te vroeg af, dan kan er een onbetrouwbaar resultaat uit komen. Tip: check in de bijsluiter van de zwangerschapstest wanneer je de test af moet nemen. Sommige tests werken al wel voor het moment dat je overtijd bent.

Tip 2: doe de test als je net wakker bent

In de meeste bijsluiters van zwangerschapstesten lees je dat je de tests op ieder moment van de dag af kunt nemen. Dit klopt inderdaad, maar het resultaat van een zwangerschapstest met ochtendurine is over het algemeen betrouwbaarder dan het resultaat van een test met urine van later op de dag of in de avond. De ochtendurine is namelijk geconcentreerder, waardoor er (eventueel) ook meer van het zwangerschapshormoon in zit.

Tip 3: wacht tot je echt moet plassen

Het is niet verstandig om extra water te gaan drinken, zodat je extra snel moet plassen en de test sneller af kunt nemen. Drink je extra water, dan kan het testresultaat zomaar minder betrouwbaar worden. Dit komt omdat de urine verdund is door het water, waardoor er minder van het zwangerschapshormoon in kan zitten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *