Een vitamine B3 tekort: de symptomen

Vitamine B3 wordt ook wel niacine genoemd en betreft een oplosbare vitamine die onderdeel is van het zogeheten vitamine-B-complex. De vitamine is belangrijk voor de energievoorziening, maar ook voor de aanmaak van vetzuren, de spijsvertering en het stimuleren van de bloedsomloop.

Een tekort aan vitamine B3

Omdat er veel voedingsmiddelen zijn met een grote hoeveelheid vitamine B3, komt een tekort aan de vitamine niet vaak voor. Toch kan het voorkomen dat je te weinig van de vitamine binnenkrijgt of dat je te maken krijgt met een tekort omdat je lichaam de vitamine niet goed kan verwerken. Heb je te maken met een tekort aan vitamine B3, dan heb je te weinig van de vitamine in je lichaam om de functies van de vitamine goed uit te voeren. Dit betekent dat je lichaam minder goed functioneert en je te maken krijgt met diverse vervelende klachten. Welke klachten of symptomen dit zijn, lees je in onderstaande alinea’s.

De symptomen van een matig vitamine B3 tekort

Heb je te maken met een matig tekort aan vitamine B3, ofwel een vitamine tekort die van korte duur is, dan kun je te maken krijgen met de volgende symptomen:

Met welke symptomen je precies te maken krijgt, verschilt per persoon en van de ernst van het vitamine B3 tekort.

De symptomen van een langdurig vitamine B3 tekort

Als je voor langere tijd te weinig vitamine B3 in je lichaam hebt, kun je te maken krijgen met wat meer ernstige klachten. Denk hierbij aan klachten als huidaandoeningen, maar ook diarree en dementie.

De meest voorkomende symptomen van een langdurig tekort aan vitamine B3, zijn de volgende:

  • Dikke, schilferige en gepigmenteerde uitslag op de aan zonlicht blootgestelde huid.
  • Een gezwollen mond met een helderrode tong.
  • Braken en diarree.
  • Hoofdpijn.
  • Depressieve gevoelens.
  • Desoriëntatie en geheugenverlies.

Een langdurig tekort aan vitamine B3 komt niet veel voor in ons land, omdat vitamine B3 in veel gangbare voedingsmiddelen voorkomt en er ook vitamine B3 supplementen zijn voor mensen die minder vatbaar zijn voor de vitamine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *