Een hondenbeet: wat kun je zelf doen?

Honden zijn lieve beesten, maar ook lieve dieren kunnen in bepaalde situaties gaan bijten. Het kan voorkomen dat je gebeten wordt door een hond op straat, maar ook je eigen hond kan gefrustreerd raken en flink naar je uithalen met zijn bek. Ben jij gebeten door een hond en heb je geen idee wat je nu moet doen? Lees dan in dit artikel welke acties je zelf kunt ondernemen als je door een hond gebeten bent.

Maak de wond schoon

In de bek van een hond zitten allerlei bacteriën. Om ervoor te zorgen dat deze bacteriën in je lichaam terecht komen, is het belangrijk om de wond zo snel mogelijk schoon te maken. Dit doe je door je wond onder lauw lopend water te houden, tot de wond goed schoon gespoeld is. Oppervlakkige wonden kun je ontsmetten met povidon-jood en grotere wonden dek je af met steriele doekjes en een verband. Heb je een wond met de tandafdruk van de hond, dan kun je de wond het beste open laten.

Houd de wond omhoog

Je kunt de beschadigde zone van je huid het beste omhoog houden, zodat de huid niet gaat zwellen. Ben je bijvoorbeeld in je enkel gebeten, dan ga je met je voet omhoog zitten. Ben je in je hand gebeten, dan gebruik je een mitella om je hand goed omhoog te houden en een eventuele zwelling tegen te gaan.

Naar het ziekenhuis met een hondenbeet

Je hoeft niet altijd naar het ziekenhuis als je gebeten bent door een hond, maar in sommige situaties is dit wel noodzakelijk. Ten eerste moet je naar het ziekenhuis gaan als een stuk weefsel is afgerukt door de beet van de hond, bijvoorbeeld (een deel van) een vinger. Daarnaast moet je naar het ziekenhuis als je te maken hebt met een ernstige wondinfectie (te herkennen aan koorts, spierpijn, misselijkheid en braken), te maken hebt met een beschadigde pees, een beschadigd gewricht, een beschadigde zenuw of een beschadigd bot, ernstige wonden aan het gelaat of de handen hebt of als de wond na een paar dagen meer pijn gaat doen. Twijfel je of je naar het ziekenhuis moet? Ga dan voor de zekerheid naar de dokter met je wond, zodat je altijd nog opgenomen komt worden als dit nodig is.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *