De Engelse ziekte: een aandoening van het skelet

De Engelse ziekte is een aandoening die in de medische wereld ook wel aangeduid wordt met de term Rachitis. Het betreft een aandoening van het skelet, die in de kinderjaren begint door een tekort aan vitamine D. Door het tekort aan deze vitamine, krijgt het kind met de Engelse ziekte te maken met kromme benen. Vooral vroeger kwam de ziekte veel voor, voornamelijk in arme gezinnen waar de kinderen veel (binnen) moesten werken. Tegenwoordig komt de ziekte minder vaak voor, aangezien de meeste kinderen extra vitamines krijgen in de voeding en bovendien meer buiten zijn dan vroeger.

De oorzaak van de Engelse ziekte

De Engelse ziekte wordt direct veroorzaakt door een tekort aan vitamine D. Ons lichaam kan deze vitamine wel zelf aanmaken, maar hiervoor moet onze huid wel in direct contact komen met zonlicht. Is dit niet het geval, dan ontstaat er al snel een tekort aan de vitamine. Wordt dit tekort niet opgeheven met voeding of supplementen met extra vitamine D, dan kan de Engelse ziekte ontstaan.

De Engelse ziekte kwam vroeger voornamelijk voor in arme wijken in Engeland. Hier moesten de kinderen de hele dag binnen werken, waardoor ze niet voldoende in aanraking kwamen met zonlicht en een vitamine D tekort ontwikkelden. Tegenwoordig komt de aandoening niet meer veel voor, ook niet in armere landen of arme gebieden in een land.

De symptomen van de Engelse ziekte

Kinderen die de Engelse ziekte toch nog krijgen door een tekort aan vitamine D, kunnen last krijgen van diverse symptomen. Denk hierbij aan een vertraagde sluiting van de grote fontanel, het ontwikkelen van een vrij groot en ietwat rechthoekig hoofd, het ontwikkelen van een kielvormige borst, het ontwikkelen van een verkromming van de ruggengraat en stoornissen in de gebitsontwikkeling. Ook zorgt de aandoening ervoor dat de botten zachter en buigzamer worden. Hierdoor kan er verkromming in de ledematen optreden, zoals bijvoorbeeld het geval is bij O-benen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *