Beweeg tussen het studeren door

Het studeren kan soms lastig zijn, je moet leren want je wilt een goed cijfer halen. Met name in de proefwerkweken en tijdens de tentamens hebben veel leerlingen het moeilijk.

Opstaan, eten, leren, eten, leren, eten, leren en weer slapen. De volgende dag weer hetzelfde, tussendoor misschien een tentamen maken en weer de boeken induiken. Het is belangrijk dat leerlingen ervoor zorgen dat ze ook tussen het studeren door meer bewegen. Waarom? Dan ben je even uit je leerruimte, je zoekt even frisse lucht op, je krijgt weer nieuwe zuurstof binnen, je bent even in een andere ruimte, spreekt misschien wat mensen, gewoon even afleiding zoeken en even wat anders doen. Al is het maar vijf of tien minuten even met de hond wandelen of naar de winkel wandelen. Je zult merken als je hier gebruik van maakt dat het leren daarna veel effectiever is. Je kunt niet in vier uur tijd alles er instampen en alles onthouden. Je hersenen hebben ook tijd nodig om het te verwerken en je lichaam wil tussendoor ook wel eens een andere houding dan de hele tijd zitten of liggen. Bewegen is daarom goed voor je als je gaat studeren, je zult je veel beter voelen.

Afwisselen zorgt voor betere prestaties

Een beetje afwisseling kan geen kwaad. Zorg daarom dat je je eigen schema maakt en wissel ook echt af. Een uur studeren, even naar beneden, even naar buiten, een glaasje drinken en weer verder leren. Zorg dat je je eten en drinken ook niet op je kamer hebt staan, dan moet je namelijk wel even uit je kamer om wat te halen. Bewegen is goed voor je lichaam. Maar ook voor je prestaties en je zult merken dat je weer frisser en energieker bent als je even weg bent van je bureau en er dan weer goed tegenaan kunt. Veel leren de komende weken?

  • Zorg voor voldoende beweging;
  • Zorg voor frisse lucht;
  • Maak een studieschema met op tijd een pauze;
  • Gun jezelf ook je rustmomenten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *