Besmet kalfsvlees uit Nederland: lopen we gevaar?

Onlangs is in Amerika een partij kalfsvlees uit Nederland ontdekt die besmet is met de E.coli-bacterie. Nog specifieker: het uit Nederland afkomstige kalfsvlees is besmet met de gevaarlijke STEC-variant van deze bacterie. Lopen wij nu ook gevaar?

Domper

De USDA, de Amerikaanse voedselinspectie, kwam de besmette partij kalfsvlees op het spoor. In totaal zou het gaan om een partij van ruim 700 kilo, geleverd door vleesbedrijf Ekro uit Apeldoorn, wat valt onder de VanDrie Groep. Deze groep is marktleider op het gebied van de verwerking van kalfsvlees. De ontdekking is een zware domper voor de VanDrie Groep. Gehoopt werd om na de BSE-catastrofe weer een flink marktaandeel te veroveren in de VS.

Vele malen groter

Er zouden al leveringen van dit vlees hebben plaatsgevonden aan zowel restaurants als winkels. Vorige week kwam de besmetting al aan het licht. Aanvankelijk dacht de voedselinspectie dat het om een kleinere partij ging. Na nader onderzoek bleek de omvang van het probleem echter vele malen groter. In totaal zou het vlees in 4 staten gedistribueerd zijn: Florida, Calofornië, Massachusetts en Michigan.

Wat is het gevaar?

De STEC-variant van de E.coli-bacterie kan bij consumptie potentieel zeer gevaarlijk zijn. Gezonde, volwassen mensen kunnen bij het binnenkrijgen van de bacterie behoorlijk ziek worden. Bij kleine kinderen en oudere mensen kan consumptie van besmet vlees zelfs tot de dood leiden. De USDA adviseert dan ook met klem aan alle mensen die het vlees in huis gehaald hebben om het weg te gooien of aan de winkel terug te geven.

Lopen we in Nederland gevaar?

Ook in Nederland hebben we eerder al eens te maken gehad met de E.coli-bacterie. Deze werd toen in een partij vlees gevonden bij de Jumbo. Echter lijkt het in dit geval te gaan om partijen vlees die puur voor de export bestemd waren. Er lijkt dus geen gevaar te zijn voor de Nederlandse volksgezondheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *