Antibioticaresistentie: wat is dat?

Iedereen draagt bacteriën bij zich. Deze bacteriën zijn nuttig voor ons, omdat de bacteriën ons helpen om ons voedsel te verteren en andere processen in het menselijk lichaam te optimaliseren. Helaas zijn er ook slechte bacteriën, waar we ziek van kunnen worden. Om van deze bacteriën te herstellen, is er soms antibiotica nodig. Antibiotica zijn medicijnen die de slechte bacteriën doden en remmen in de groei, zodat de schade van de bacteriën verkleind wordt en we weer gezond kunnen leven.

Helaas brengt het gebruik van antibiotica ook een belangrijk nadeel met zich mee, namelijk antibioticaresistentie. Antibioticaresistentie houdt in dat bacteriën ongevoelig kunnen worden voor antibiotica door overmatig gebruik van dit medicijn, waardoor de bacteriën niet meer behandeld kunnen worden met dit medicijn. Bij resistentie voor antibiotica geldt dat hoe meer antibiotica je gebruikt, hoe groter de kans is dat de bacteriën in jouw lichaam resistent worden voor antibiotica. En ben je eenmaal resistent voor antibiotica, dan zijn infecties met resistente bacteriën moeilijk te behandelen.

Welke bacteriën zijn op dit moment resistent voor antibiotica?

In Nederland zijn er op dit moment vier bacteriën die resistent zijn voor antibiotica. Dit betreft de MRSA (Methicillineresistente Staphylococcus aureus), de VRE (Vancomycineresistente Enterokok), de ESBL-producerende bacteriën (Extended Spectrum Bet-Lactamase) en de CPE (Carbapenemase producerende enterobacteriaceae).

Gelukkig komen er in Nederland op dit moment relatief weinig resistente bacteriën voor. Dit komt omdat je in Nederland alleen antibiotica kunt krijgen als een arts dit voorschrijft en omdat zorginstellingen in Nederland alert zij op de problematiek van resistente bacteriën. Heeft iemand een infectie met een resistente bacterie, dan wordt deze persoon apart verzorgd en worden er strikte hygiënemaatregelen nageleefd om ervoor te zorgen dat de bacterie zich niet kan verspreiden. Omdat dit in andere landen vaak niet wordt gedaan en men in andere landen bovendien sneller antibiotica voorschrijft, hebben andere landen meer te maken met antibioticaresistentie.

Wat kan ik doen om antibioticaresistentie te voorkomen?

Helaas is het voorkomen van antibioticaresistentie niet mogelijk. Je kunt namelijk via verschillende routes in aanraking komen met resistente bacteriën, bijvoorbeeld door direct contact met andere mensen of met dieren of door besmetting van voedsel. Wel zijn er enkele acties die je kunt ondernemen om het risico op besmetting via voedsel te verkleinen, namelijk:

  1. Was je handen regelmatig en zeker voordat je gaat koken, nadat je rauw vlees hebt aangeraakt en na het gebruik van het toilet.
  2. Voorkom kruisbesmetting door niet hetzelfde bestek te gebruiken voor rauw en gaar vlees en nooit dezelfde snijplank te gebruiken voor rauw vlees en gaar eten of groenten.
  3. Bak vlees goed gaar.
  4. Spoel groenten en fruit grondig af onder stromend water, zeker als het rauw gegeten wordt.

Raadpleeg je deze tips, dan is de kans kleiner dat je te maken krijgt met een besmetting met resistente bacterie door besmetting via voedsel. Dit wil overigens niet zeggen dat je geen risico meer loopt op resistente bacteriën, want besmetting kan ook plaatsvinden door het in aanraking komen met besmette mensen of dieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *