Alcohol steeds minder een onderdeel van lifestyle

Hoewel de particuliere bierbrouwerijen en whiskystokerijen nog altijd in rap tempo toenemen, neemt de alcoholconsumptie in verschillende kringen steeds meer af. Het wordt steeds meer mensen duidelijk dat het drinken van veel alcohol niet direct bijdraagt aan een beter leven en dat het daarom dus ook geen plek moet hebben in de lifestyle die je nastreeft. Alcohol is daarom in steeds meer groepen minder hip aan het worden. Dit hebben verschillende onderzoeken uitgewezen.

Mate boven buitensporigheid

Hoewel het aantal mensen dat drinkt niet direct in grote hoeveelheden afneemt, is het wel zo dat de mate waarin zij alcohol nuttigen sterk aan het veranderen is. Het buitensporige drinken is bijvoorbeeld in verschillende onderzoeken bestempeld als sterk afnemend. Het drinken van een enkel glaasje past veel beter bij een moderne levenswijze, is de opvatting van velen tegenwoordig. Ook onder jongeren is het nuttigen van alcohol minder een onderdeel van het leven dan het in het verleden was.

Oorzaak van de verandering

Als reden voor de verandering geven veel onderzoekers in hun conclusie aan dat de kijk op gezondheid sterk is veranderd in recente jaren. Gezond eten en meer bewegen zijn andere trends die hierbij horen. Veel mensen hebben ontdekt dat zij minder goed presteren als zij meer drinken. Bovendien hebben veel mensen van dichtbij kunnen zien wat veel alcohol nuttigen met een menselijk lichaam kan doen op langere termijn. Dit heeft voor een verandering in de levensstijl gezorgd.

Gelukkige bijkomstigheid

Juist omdat de nadruk op een gezonde levensstijl is komen te liggen, noemen de onderzoekers het afnemende drankgebruik een gelukkige bijkomstigheid. Het is immers voor veel mensen niet in eerste instantie een bewust doel om minder te drinken. Minder drinken is eerder een middel om een doel te bereiken. Dat doel is gezonder leven. Daarom past het gebruik van alcoholhoudende dranken niet langer in de meeste levensstijlen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *