Zij mag ook rijden

Dus vrouwen achter het stuur worden minder nerveus als er iemand naast hen zit. Laten we daar eens dieper op ingaan.

Een vrouw en een man zitten in de auto. Wie rijdt? De man, dat is duidelijk. De simpele uitkomst van een optelsom waarin veiligheid, efficiency en comfort worden meegewogen. Geen paniekerig gedoe op de snelweg, maar vloeiende lijnen. Geen getreuzel op de linkerbaan, maar netjes rechts houden en inhalen waar mogelijk. Een krap plekje om in te parkeren? Geen nood, de man vouwt hem er wel even netjes tussen.

Niet mee eens? Natuurlijk. Bovenstaande schets is vreselijk. De emancipatie heeft voorgeschreven dat we allemaal gelijk zijn. Dus vrouwen moeten gewoon achter het stuur kunnen kruipen. Dat is een recht dat iedereen bezit, en zo hoort het. We zijn allemaal gelijk. De man moet daarom bijvoorbeeld, naast zijn fulltime baan, ook zijn rol in het huishouden waarmaken: beetje schoonmaken, koken, kinderen verzorgen etc. Dat de vrouw niet opspringt om hout te hakken of de auto te wassen, moeten we voor lief nemen. Emancipatie is een recht, geen plicht. Het moet wel leuk blijven voor de hedendaagse vrouw.

Met de komst van de TomTom was het geen pretje meer voor de vrouw om naast de man in de auto te zitten. Geen kaart meer om ter hand te nemen, geen gekibbel meer over de verkeerde afslag. Na tien minuten zitten je haar en je lippenstift op hun plek en dan moet je nog zo lang. Dat naar buiten staren is nu eenmaal een hobby die je wel of niet ligt. Nee, dan gewoon zelf het stuurwiel ter hand nemen. Dan kom je er ineens achter dat die binnenspiegel behoorlijk handig is om je even te fatsoeneren! Natuurlijk hoef je even niet op te letten. Wat is de kans nou dat die auto voor je nu remt?

Wij mannen moeten ons niet zo druk maken naast een vrouw in de auto. Meestal gaat het toch goed? Ja, een bijna-ongeluk komt misschien wel eens voor. Maar bijna is niet helemaal. En als er niemand rijdt, wie zit je dan dwars op de linkerbaan? Mannen zijn gewoon perfectionistisch. Bovendien zijn ze door beter ontwikkeld ruimtelijk inzicht (evolutionair feit, geen mening van de schrijver) de perfecte kandidaat om kaart te lezen. Veel romantischer dan zo’n blèrend navigatiesysteem. Dus hop, man, richting de rechterzetel!

Blijft er slechts een klein, noem het minuscuul, puntje over waar de schoen misschien nog net niet wringt, maar wel dermate aan de strakke kant lijkt te zitten, dat er in de winkel enige twijfel zou kunnen ontstaan bij de potentiële koper van het eerder in deze zin genoemde schoeisel: vrouwen vinden het fijn om iemand naast zich in de auto te hebben, terwijl het een man geen fluit interesseert of hij alleen, met een vriend of met de complete Schiedamse fanfareband over de A4 kruist. Waarom is dit gegeven iets om over te struikelen (of misschien een kortstondig ongemak in het vinden van het evenwicht bij te ondervinden)? De vrouw houdt zich bezig met wat er in de auto gebeurt. Dat is niet de bedoeling! De weg, daar gaat het om. Op de weg moet je letten. Verkeersveiligheid, Les 1: waar is je aandacht: op de weg! Er is dus nog werk aan de winkel voor de geëmancipeerde vrouw. Misschien dat we dan eindelijk eens wat meer vrouwen in de autosport gaan zien. Is altijd goed voor de entertainmentfactor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *