Wat is ADD precies?

De afkorting ADD staat voor Attention Deficit Disorder: een aangeboren aandoening waarbij men kampt met aandachtstekorten en concentratieproblemen.

ADD valt onder de stoornis ADHD, maar is zeker niet hetzelfde als deze stoornis. Zo hebben mensen met ADHD te maken met hyperactiviteit en concentratieproblemen, terwijl mensen met ADD doorgaans alleen te maken hebben met concentratieproblemen. In tegenstelling tot mensen met ADHD, zijn mensen met ADD veel rustiger en meer in zichzelf gekeerd. Meer informatie over de aangeboren aandoening ADD, lees je in dit artikel. Zo lees je wat de oorzaak van het ontstaan van ADD is, wat de symptomen van ADD zijn en hoe ADD behandeld kan worden, zodat je meer inzicht krijgt in deze vrij veelvoorkomende aandoening.

Wat is de oorzaak van ADD?

Mensen die ADD hebben, hebben te maken met een afwijking in de werking van neurotransmitters. Dit zijn moleculen die in de hersenen de taak hebben signalen door te geven, zodat informatie geregistreerd kan worden. Als je ADD hebt, heb je een tekort aan specifieke neurotransmitters. Hierdoor wordt de informatie die naar de hersenen wordt gestuurd minder goed geregistreerd en verandert de activiteit in bepaalde hersengebieden. Voornamelijk de hersenactiviteit in het hersendeel dat betrokken is bij het maken van beslissingen, plannen, sociaal gedrag en impulsbeheersing is minder, waardoor mensen met ADD op deze gebieden minder goed functioneren. De reden dat mensen met ADD te maken hebben met een afwijking in de werking van neurotransmitters in de hersenen, heeft bij de meerderheid te maken met erfelijkheid.

Wat zijn de symptomen van ADD?

Als je ADD hebt, heb je te maken met concentratieproblemen. Hierdoor kun je moeite hebben met plannen en organiseren, het volgen van een uitleg, het voltooien van taken en kun je te maken hebben met vergeetachtigheid, emotionele wisselingen en een gebrek aan motivatie. Daarnaast zijn mensen met ADD, in tegenstelling tot mensen met ADHD, vaak dromerig en in zichzelf gekeerd. Door de combinatie van bovenstaande symptomen van ADD hebben mensen met deze aandoening vaak problemen op school en op hun werk, zonder dat zij hier iets aan kunnen doen.

Wat is de behandeling van ADD?

ADD is moeilijk vast te stellen, maar als ADD eenmaal is vastgesteld kan deze aandoening bestreden worden met diverse medicijnen. Deze medicijnen moeten ervoor zorgen dat de symptomen van ADD minder heftig worden, waardoor mensen met deze aandachtsstoornis zich beter kunnen concentreren. Enkele medicijnen die je kunt gebruiken als je ADD hebt, zijn Ritalin, Stratterea, Concerta, Medikinet en Eqyasym. Het meest gebruikte medicijn door mensen met ADD is het medicijn Ritalin, ook wel Methylfenidaat genoemd. Door dit medicijn worden mensen met ADD rustiger in hun hoofd, zodat ze zich beter kunnen concenteren en minder moeite hebben om zich op een specifieke taak te richten.

Wil je geen medicijnen gebruiken, maar wil je wel de symptomen van ADD verminderen? Dan kun je gebruik maken van alternatieve behandelingsmethoden voor ADD, zoals hersengolftraining en een aangepast dieet (glutenvrij, zuivelvrij en/of suikervrij).

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *