Hoe ontstaat bindingsangst?

Het is een aandoening waar veel mensen last van hebben, maar hoe ontstaat bindingsangst eigenlijk? Dit is een belangrijke vraag. Wanneer je immers weet waar de oorzaak van de problemen te vinden is, dan kan je er ook iets aan doen. Het is dus voor iedereen die hiermee te maken heeft essentieel om zich af te vragen waar het vandaan komt. Op die manier kan actie ondernomen worden en kan je er eindelijk van af komen. Dit komt je relaties, nu en in de toekomst, alleen maar ten goede.

Terug naar het begin

Stel jezelf de vraag hoe ontstaat bindingsangst en je komt vroeg of laat in je verleden terecht. Er is immers altijd een beginpunt van het probleem te ontdekken. Opvallend is dan ook dat dit beginpunt vaak te vinden is in een eerdere relatie. Bij sommige mensen is dit al heel vroeg, bijvoorbeeld in de band met de ouders, bij andere is dit een verbroken liefdesrelatie die hel belangrijk was. Het zijn de relaties die niet goed afliepen die aan de basis liggen van het probleem. Dit is belangrijke informatie.

Confronteren

Nu je weet waar het vandaan komt, heb je nog echter geen antwoord op de vraag: hoe ontstaat bindingsangst? Dat je weet in welke relatie het gebeurd is, is immers niet voldoende. Je moet ook de confrontatie met de herinneringen aan die relatie durven aangaan. Het zijn immers die herinneringen die een belangrijk onderdeel van het probleem vormen. Omdat deze namelijk niet heel erg fijn zijn, gebruik je ze als een soort mentale waarschuwing wanneer mensen dichterbij komen. Dit kan immers tot kwetsende situaties leiden is jouw ervaring. Zo doe je dus een belangrijke ontdekking.

Wonden laten helen

De antwoorden op de vraag hoe ontstaat bindingsangst zijn dus te vinden in deze vervelende herinneringen. Het is namelijk goed mogelijk dat je je sterk in de steek gelaten hebt gevoeld op enig moment in het leven. Dit kan bijvoorbeeld door een vertrekkende vader of moeder zijn geweest. Het kan ook een eerste liefde zijn die zonder aankondiging een relatie bruut verbrak terwijl jij je er heel goed invoelde zijn. Dit kan diepe sporen achterlaten. Zo diep dat je zelfs geen relaties meer durft aan te gaan.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *