Een manie: wat is dat eigenlijk?

Waar veel mensen wel eens gehoord hebben van een manisch-depressieve psychose of stoornis, zijn nog veel mensen onbekend met de term ‘manie’. Een manie is een ziekelijke geestestoestand die gepaard gaat met geprikkeldheid, verwardheid en opgewondenheid en vaak voorkomt als onderdeel van een manisch-depressieve psychose of stoornis. Een manie is dus een onderdeel van de psychose of stoornis waar veel mensen al wel eens van hebben gehoord, maar wat houdt dit onderdeel van de stoornis precies in? Meer over dit onderwerp, lees je in dit artikel. Zo lees je in dit artikel wat een manie precies is, wat de oorzaak van een manie is, wat de symptomen van een manie zijn en hoe een manie behandeld wordt.

Wat is een manie?

Zoals al eerder vermeld, is een manie een onderdeel van een manisch-depressieve psychose. Als een patiënt te maken heeft met een manie, verkeert de patiënt gedurende enkele weken of zelfs maanden in een opgewonden toestand. Deze toestand wordt ook wel een manische toestand genoemd, afgeleid van het woord ‘manie’. Als de patiënt na enkele weken of maanden uit de manische toestand komt, volgt er vaak direct een herstel of omslag. Dit betekent dat de patiënt van een opgewonden toestand direct naar een gedrukte stemming gaat, waarbij hij of zij zich depressief voelt. Kortom: als je een manie hebt ben je erg opgewonden, maar de omslag die op een manie volgt laat een geheel ander beeld zien van de patiënt.

De oorzaak van een manie

Hoe het komt dat sommige mensen te maken krijgen met een manie, is helaas onbekend. Onderzoekers vermoeden dat er sprake is van een stoornis in de mechanismen die zorgen voor de prikkeloverdracht van zenuw naar zenuw in de hersenen, maar of dit ook echt gezien kan worden als de oorzaak van een manie is onbekend. Wat wel bekend is, is dat een manie vaker voorkomt in het voorjaar dan in het najaar en ook als begeleidend verschijnsel voor kan komen van een hersenkneuzing, een gezwel, een slagaderverkalking van de hersenvaten, een ontsteking in de hersenen, een vergiftiging of een verslaving.

De symptomen van een manie

Wat precies de symptomen van een manie zijn, verschilt per patiënt. Over het algemeen hebben mensen met een manie te maken met overmatige beweeglijkheid, dadendrang, snel en oppervlakkig denken, een uitbundige vrolijkheid en ondernemingslust. Dit wil overigens niet zeggen dat de persoon in kwestie plotseling veel voor elkaar krijgt, want mensen met een manie zijn vaak juist tot niets in staat. Verder kan een manie gepaard gaan met het gevoel tot alles in staat te zijn en zelfs met grootheidswaan op het gebied van rijkdom, macht en lichamelijke klacht.

De behandeling van een manie

Als patiënten te maken hebben met een manie, moeten zij tegen zichzelf beschermd worden. Als je een manie hebt, kun je namelijk ineens denken dat je de gehele wereld aan kan en verkeerde beslissingen maken, waardoor je in de problemen komt. Om de symptomen van een manie wat te verminderen, worden mensen met deze stoornis dan ook vaak behandeld met medicijnen die de verschijnselen van een manie verminderen en ervoor zorgen dat mensen met een manie minder last hebben van deze stoornis. Je kunt niet zomaar dit medicijn kopen en gebruiken. Dit kan alleen in combinatie met de juiste begeleiding.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *