Een depressieve partner? Zo kun je hem of haar steunen

Is je man, vrouw, vriendin of vriend depressief, dan krijg je hier als partner ook mee te maken. Je partner wordt somber, is steeds sneller moe en zit gewoon niet lekker in zijn of haar vel. Hoe je hier op de juiste manier mee om moet gaan als partner, zodat je man, vrouw, vriend of vriendin sneller kan herstellen van zijn of haar depressiviteit met de juiste steun? Dat lees je in dit artikel.

Praat met elkaar

Als je partner depressief is, is het goed om over zijn of haar gevoelens te praten. Vraag je partner waarom hij of zij depressief is, hoe dat dan voelt en wat er moet veranderen om de depressiviteit te laten verminderen. Je hoeft geen advies te geven, want luisteren is vaak al voldoende om je partner een beter gevoel te geven. Wat je zeker niet moet doen, is de gevoelens negeren of je partner het idee geven dat hij of zij zich aanstelt.

Laat het geven van adviezen over aan een professional

Natuurlijk mag je je partner af en toe een tip geven, maar de echte adviezen over hoe om te gaan met de depressieve gevoelens laat je over aan een professional. Is je partner bij een psycholoog geweest, dan is het goed om te vragen waar hij of zij met de professional over gepraat heeft en wat hier uit gekomen is. Weet je wat voor advies en medicijnen de professional je partner gegeven heeft, dan kun je hier rekening mee houden.

Sleur je partner naar buiten

Als iemand depressief is, wil hij of zij het liefst de hele dag in bed liggen. Je denkt misschien dat het goed is om je vermoeide partner wat te laten slapen, maar hier heeft hij of zij op de lange termijn niets aan. Sleur je partner naar buiten om een eindje te wandelen, samen te gaan fietsen, een leuke activiteit te ondernemen of gewoon onder de mensen te komen. Als je partner zich steeds opsluit in zijn of haar eigen depressieve omgeving, verandert er niets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *