Drugsmisbruik werd niet hun dood, het stigma van geestelijke gezondheid wel

Met alle gevallen sterren was 2016 een heftig jaar. Laten we niet vergeten wat het onderliggende probleem is, en drugsmisbruik los zien van geestelijke gezondheid.

Eind vorig jaar kwam Judy Ann met een artikel uit waarin ze drank- en drugsmisbruik (Engels) als de grote moordenaar van de grote popsterren beschreef. Zelf beschrijft ze haar mening al als onpopulair. In feite zit ze er gewoon naast. Ze geeft bijna de sterren de schuld van hun dood en gaat volledig voorbij aan het werkelijke probleem dat al deze sterren hadden – geestelijke problemen. Laten we er 3 overleden beroemdheden bij pakken – Prince, George Michael en Carrie Fisher – en eens kijken hoe ver Ann ernaast zit.

Iedereen die een artikel heeft gelezen over de dood van Prince, heeft gezien dat de opioïde pijnstiller fentanyl hem uiteindelijk de das omdeed. De mainstream media hebben dit allen uitgebreid beschreven. Wat er niet bij wordt vermeld, is waarom Prince deze pijnstiller slikte. Al in 1985 verklaarde de artiest tegenover het magazine Rolling Stone dat hij zware depressieaanvallen had waarbij hij fysiek ziek werd. Meer recent kwamen daar nog heuppijn en aanvallen door epilepsie bij kijken. Al deze onderliggende redenen voor de muzikant om naar zware middelen te grijpen, worden eenvoudigweg niet genoemd.

Over de eind 2016 overleden George Michael wordt eenzelfde betoog afgestoken. Ann haalt een artikel aan waarin vrienden van het overleden popicoon verklaren dat de zanger experimenteerde met diverse zware verdovende middelen. Ook Goerge Michael verklaarde eerder – namelijk in 2004 tegenover GQ – dat hij kampte met depressies in 1991 toen bekend werd dat zijn toenmalige partner aids had. Hij slikte daarvoor Prozac. Bovendien werd de roem hem sommige dagen teveel. Toen hij in 2010 werd opgepakt voor rijden onder invloed, werden antidepressiva in zijn auto gevonden.

Op 29-jarige leeftijd kreeg Carrie Fisher te horen dat ze lijdt aan een bipolaire stoornis. Mensen met deze stoornis hebben een chemische onbalans in de hersenen met extreme stemmingswisselingen als gevolg. Een artikel van ABC News (Engels) opent met de verklaring van Fisher zelf dat ze een chemische onbalans heeft die haar potentieel in een gekkenhuis kan doen belanden. De Star Wars-ster stak haar cocaïnegebruik niet onder stoelen of banken. Dat dit gebruik een manier kan zijn van zelfmedicatie om om te gaan met haar geestesziekte, laat Ann in haar artikel volledig achterwege. Sterker nog: medici beschouwen verslaving zelf als een geestesziekte, waarbij de normale hiërarchie van behoeften en wensen in het brein wordt verstoord.

Ann heeft geen oog voor de mentale toestand van deze en andere idolen die ons zijn ontvallen. Met haar relaas richt ze haar pijlen uitsluitend op alcohol- en drugsmisbruik, zonder ook maar een moment te kijken naar wat er ten grondslag ligt aan dit misbruik. 2016 Was een heftig jaar voor iedereen die van muziek (en films) houdt, maar 2016 was niet de onderliggende oorzaak voor de dood van deze mensen. En hoewel de medische rapporten van deze sterren laten zien dat verdovende middelen uiteindelijk tot hun dood hebben geleid, moeten we niet vergeten te kijken naar wat deze overleden idolen heeft doen grijpen naar deze verdovende middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *