De positieve gevolgen van een burnout

Een burnout brengt veel nadelige gevolgen met zich mee. Het is immers een langdurige en slopende kwaal die grote invloed heeft op de manier waarop iemand in het leven staat. Dit betekent echter niet dat een burnout alleen maar nadelen kent. Voor een flink aantal mensen die met een dergelijk probleem te kampen hebben gehad kwamen er na afloop enkele positieven gevolgen naar voren. Met de gevolgen van overwerkt zijn of een te druk sociaal leven hebben in het achterhoofd kunnen namelijk belangrijke keuzes worden gemaakt die minstens zoveel invloed op het leven hebben.

Onrust wegnemen

Een burnout is over het algemeen een gevolg van een combinatie aan factoren. Zo is er vaak sprake van een probleem in het maatschappelijke leven, maar spelen er tegelijkertijd ook problemen in het privéleven. Doordat er onvoldoende met deze problemen aan de slag gegaan wordt stapelt de druk zich op en komt deze tot een uitbarsting. Op dat moment komt het leven volledig stil te staan. Wanneer daarna rustig de draad weer wordt opgepakt, is er een goede kans om het anders te doen. Dit is dan ook het positieve gevolg dat een burnout kan hebben. Door te beginnen op het nulpunt kan een geheel nieuwe lifestyle worden gekozen.

Vrijheid

Hoewel het nemen van de besluiten niet gemakkelijk zal zijn kan het wel veel betekenen. De besluiten die niet genomen werden waren immers al de basis voor het ontstaan van de burnout. Door ze nu wel te nemen kan de druk die al die tijd ervaren werd eindelijk wegvloeien. Daardoor voelt het voor sommigen alsof zij opnieuw geboren worden. Anderen noemen het een nieuw begin. Vaak blijken de richtingen die zij op gaan zeer verschillend van het leven waarin zij voordien terecht waren gekomen. Dit draagt bij aan het terugvinden van levensgeluk en zorgt voor meer rust en ontspanning.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *