Vijf stappen om je administratie op orde te brengen

Hoewel de het erg belangrijk is om een nette administratie bij te houden, zijn er toch veel huishoudens die gebruik maken van een onoverzichtelijke, onduidelijke en onvolledige administratie of zelfs helemaal geen administratie hebben. Heb jij ook een onoverzichtelijke administratie of heb je zelfs helemaal geen administratie voor jezelf of voor je gezin? Lees dan hoe je jouw administratie op orde kan krijgen door vijf eenvoudige stappen te volgen.

Stap 1: maak een duidelijk overzicht

De eerste stap van het maken van een overzichtelijke administratie, is het brengen van overzicht in de financiën. Maak een overzicht van je inkomsten uitgaven om inzicht te krijgen in wat je iedere maand binnen krijgt en wat je iedere maand uitgeeft. Het maken van een overzicht van jouw inkomsten en uitgaven kan eenvoudig in een Word document, maar je kunt het voor extra overzicht ook in Excel doen. Om het geheel wat overzichtelijker te maken, kun je bij het noteren van de inkomsten onderscheid maken tussen inkomen uit werk en inkomen uit toeslagen. Bij het noteren van de uitgaven, kun je categorieën als woonlasten, abonnementen, verzekeringen, goede doelen en schulden gebruiken.

Stap 2: breng orde in je administratie

Veel mensen hebben dubbele lasten, betalen dingen die ze helemaal niet nodig hebben of hebben eigenlijk recht op geld dat ze nu niet krijgen. Als je al jouw inkomsten en uitgaven duidelijk in beeld hebt, kun je orde brengen in je administratie door dubbele en/of overbodige uitgaven te schrappen en te claimen waar je recht op hebt met oog op je inkomen.

Stap 3: stel een budget op en start met sparen

Nu je weet wat je iedere maand (ongeveer) uitgeeft, kun je een budget opstellen waar je iedere maand jouw uitgaven van kan betalen. Uiteraard is het verstandig om dit budget zo laag mogelijk te houden, zodat je zo veel mogelijk geld kan sparen. Het sparen van geld is namelijk ook een belangrijk onderdeel van het op orde brengen van je administratie, omdat een goede spaarrekening een belangrijke factor is in een sterke financiële situatie.

Stap 4: houd je uitgaven bij

Als je een budget hebt opgesteld, is het natuurlijk wel belangrijk om in de gaten te houden of je je wel aan dit budget houdt. Maak een overzicht van alles wat je uitgeeft door een huishoudboekje bij te houden en werk dit boekje iedere dag bij. Het wekelijks bijwerken van het huishoudboekje is ook mogelijk, tenminste als je alle bonnetjes van aangeschafte producten en diensten goed bewaart om deze later in het huishoudboekje te verwerken.

Stap 5: blijf je administratie bijhouden

Een grote fout die veel mensen maken als het gaat om de huishoudelijke administratie, is het feit dat ze beginnen met een goede administratie en deze na enkele weken of maanden laten zitten. Wil je een echt goede administratie, dan is het belangrijk om deze altijd op orde te blijven houden. Een ondernemer laat de administratie van zijn bedrijf toch ook niet zitten als deze eenmaal is opgezet? Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je iedere zondagochtend aan de administratie gaat zitten en je weet zeker dat jouw administratie netjes en compleet blijft.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *