Twee huizen, hoe pak je het financieel aan?

Steeds vaker komt dit probleem de laatste jaren voor: mensen blijven met twee huizen zitten. Dit komt omdat je toch aan je toekomst wilt denken, je ziet een mooi huis, je wilt het graag kopen, maar je hebt nog een eigen koopwoning.

Je bent bang dat dit mooie huis voor je neus verkocht wordt, dus je neemt het risico. Je eigen huis (met hypotheek) is nog niet verkocht als jij de koopovereenkomst afsluit van een nieuwe woning. Dit kan financieel grote gevolgen hebben, je moet namelijk twee huizen financieren. Hoeveel dit per maand kost, hangt af van de hoogte van de hypotheek, het rentepercentage enz. Ook verzekeringen lopen door, ook die van je eerste huis! In ieder geval kan het er goed inhakken als je van twee huizen de lasten moet dragen, zeker als dit langere tijd gaat duren.

Tips voor twee huizen bezitters

Wanneer je twee huizen hebt, is het belangrijk om financieel alles goed op een rijtje te zetten. Welke verzekeringen moet je afsluiten voor de woning waar je momenteel niet in woont? Welke lasten kunnen naar beneden en hoe kun je het financieel de komende maanden rond krijgen? Waar kun je op bezuinigen? Het is goed om daar naar te kijken, want er kan vaak op veel kosten bezuinigd worden. Je hoeft namelijk een woning waar je niet in woont niet tegen alles te verzekeren, er is vaak een standaard pakket wat je maar beter wel af kunt sluiten. Als je geen inboedel in de woning hebt, dan kun je overwegen om de inboedelverzekering van de “oude” woning op te zeggen. Ook dat bespaart weer geld de komende maanden en dat kun je vast en zeker goed gebruiken als je twee woningen hebt. De kosten kunnen hoog oplopen, dus zorg dat je alles goed op een rijtje hebt en probeer ook een soort buffer op te bouwen voor het geval je nog wat langer met twee huizen zou blijven zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *