Huishoudens betalen steeds meer aan gemeentelijke woonlasten

In Nederland zijn huishoudens steeds meer geld kwijt aan de gemeentelijke woonlasten. Dit jaar zijn we gemiddeld 12 euro meer kwijt dan vorig jaar.

Dit is bekend gemaakt door het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO). Hierbij gaat het over de onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing.Een huishouden van twee of meer personen betaalt ongeveer 716 euro aan de gemeente. In totaal is dat een lastenstijging van 1,7% vergeleken met 2014. Er wordt ondanks dit toch gesproken over een beperkte stijging. De goedkoopste gemeente is Aalten met een bedrag van 520 euro. Blaricum is erg prijzig en de inwoners betalen daar gemiddeld 1.198 euro.

Gemeentelijke woonlasten per huishouden

Aan ozb is een huishouden gemiddeld 263 euro kwijt. Dit is in totaal zeven euro meer dan vorig jaar. Wat opvallend is, zijn de cijfers uit de gemeente Muiden, waarbij sprake is van een stijging van het ozb-tarief met 44%. Dit komt omdat de gemeente financiële problemen heeft en vraagt dit jaar om extra bijstand van het Rijk. Als zij daarvoor in aanmerking wil komen moeten de tarieven verhoogd worden. Een ander opmerkelijk verschijnsel is in de gemeente Hardinxveld-Giessendam. Hier is namelijk het ozb-tarief gedaald met 11%. Deze daling kan omdat de opbrengst uit de ozb van vorig jaar hoger was dan verwacht. Er zijn ook nog andere heffingen waar we voor moeten betalen, zoals afvalstoffenheffing. Deze is gestegen met 0,6 procent minder dan de inflatie. Hierdoor zijn de huishoudens er 1,47 euro meer aan kwijt. Dit komt neer op 263 euro per jaar. In Wassenaar betaalt men het hoogste tarief van 433 euro en in Eemsmond betaalt men maar 82 euro, een groot verschil! Dan hebben we nog de rioolheffing. Deze valt 3,54 euro hoger uit en dat is een stijging van 1,9 procent. Hierbij gaat het over een bedrag van 189 euro. Huishoudens met meerdere personen zijn het minst kwijt in Veenendaal, namelijk 79 euro en het meest in Zwartewaterland, namelijk 375 euro. Een hond houden is ook duurder geworden, gemiddeld moet men 0,9% meer betalen. Maar niet in alle gemeenten wordt er hondenbelasting betaald.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *