Hoe houd je overzicht in je financiën?

Het is zeer belangrijk om grip te houden op zowel je inkomsten als je uitgaven. Niet alleen omdat je maandelijks aan je vaste lasten moet kunnen voldoen, maar vooral ook om onvoorziene omstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Kom je voor kosten te staan, dan is het fijn om te weten wat je jezelf allemaal wel en niet kunt permitteren. Wat kan je er zelf precies aan doen om dit overzicht te behouden? Om te beginnen is het goed om je aan een aantal beginnerstips te houden. Zo voorkom je dat je in valkuilen trapt.

Pak het zakelijk aan

Bedrijven houden een boekhouding bij. Daarin staan alle kosten die gemaakt worden, de uitgaven die worden gedaan en de inkomsten die binnenkomen. Daardoor hoeft een boekhouder maar één blik te werpen en hij weet direct waar het bedrijf staat op financieel gebied. Wanneer je dit als huishouden ook toepast, dan werkt dit dus exact hetzelfde. Houd precies bij welke kosten je hebt en trek dit van je maandelijkse inkomen af. Nu weet je hoeveel geld je over hebt om uit te geven. Doe je dit iedere maand, dan zal je altijd veilig zijn. Zo gemakkelijk is het.

Maak een begroting

Een andere techniek die je uit het bedrijfsleven kunt overnemen, is het maken van een begroting. Wanneer je bijvoorbeeld een grote uitgave wilt doen, dan moet je er wel achter komen hoe je dit kunt bereiken. Zet het einddoel op papier en kijk hoe lang het duurt voor je hier bent met het maandelijkse bedrag dat je overhebt voor uitgaven. Wil je het iets versnellen, kijk dan eens naar je vaste kosten waar je misschien iets kunt besparen. Zo leer je ook nog eens verstandiger met je geld om te gaan. Hier kan je in de toekomst alleen maar profijt van hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *