Gratis geld lenen voor studenten: het is mogelijk

Studenten die dit kalenderjaar nog stoppen met studeren en een studieschuld moeten aflossen aan DUO, hoeven de komende vijf jaar helemaal geen rente te betalen over hun schuld. Momenteel geldt er nog het rentepercentage van 0,1 procent op de studielening, maar voor deze studenten is er de komende vijf jaar helemaal geen rente. Een goede ontwikkeling, aangezien een grote groep studenten in dit geval vijf jaar de tijd krijgt om de lening gratis af te lossen.

0 procent rente in de nieuwe rentevaste periode

Normaliter wordt er altijd een nieuwe rentevaste periode vastgesteld in de maand november, maar dit jaar waren we er extra vroeg bij. Nu is deze maand al bekend gemaakt dat het nieuwe rentevaste percentage van de komende 5 jaar 0 procent zal zijn. Na vijf jaar wordt er weer een nieuwe rentevaste periode vastgesteld.

De nieuwe rentevaste periode met een rente van 0 procent, geldt ook voor oud-studenten die vanaf het jaar 2017 starten met de nieuwe rentevaste periode voor hun aflossing. Dit is het geval bij studenten die bijvoorbeeld in 2012, 2007 of 2002 zij begonnen met het terugbetalen van hun studieschuld.

In de toekomst: een negatieve rente op de studieschuld?

Door het nieuwe rentepercentage van 0 procent, vragen veel mensen zich af of er in de toekomst mogelijk een negatieve rente komt te staan op de studieschuld. Dit betekent dat oud-studenten geld krijgen voor hun studentenlening, wat voor velen erg interessant zal zijn. Het Parool schrijft dat de negatieve rente op de studieschuld op de valreep afgeschaft is, simpelweg omdat de studieleningen de staat anders te veel geld zouden kosten. Of er in de toekomst alsnog een studielening komt met een negatieve rente, is nog even afwachten. Nu profiteren veel studenten in ieder geval al van een rentepercentage van 0 procent, ofwel een lening zonder rente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *